Als in een overeenkomst voorafgaand aan een echtscheiding door onderlinge toestemming geen beding is opgenomen betreffende de afschaffing of de vermindering van de onderhoudsuitkering in geval van een nieuw huwelijk van de uitkeringsgerechtigde, dient de ongewijzigde handhaving van die onderhoudsuitkering in dat geval gekwalificeerd te worden als een rechtsmisbruik. Als sanctie geldt dan de vermindering van de onderhoudsuitkering tot op het niveau van de normale rechtsuitoefening door de uitkeringsgerechtigde.
[De algemene regel geldt overigens voor alle echtscheidingen onderlinge toestemming met regelingsakte tussen de ex-echtgenoten die bedongen werd na 1 september 2007. Deze onderhoudsgelden zijn voor wijziging vatbaar en kunnen het worden verhoogd, verlaagd of afgeschaft. Dit is echter slechts mogelijk wanneer het onderhoudsgeld niet meer aangepast is ten gevolge van nieuwe omstandigheden onafhankelijk van de wil van partijen. Het stichten van een nieuw gezin kan niet als grond tot herziening of afschaffing van de alimentatiebijdrage worden aangenomen.(zie ook Antwerpen 31/05/2017, RW 2017-2018, 424). Te dezen wordt evenwel hier een mùouw aan gezet door de figuur van rechtsmisbruik.
J.T. t/ B.B.
De vordering strekt ertoe de persoonlijke onderhoudsuitkering die eisende partij dient te betalen aan verwerende partij ingevolge de regelingsakte echtscheiding door onderlinge toestemming van 22 maart 2004 af te schaffen vanaf 3 februari 2006, minstens vanaf 25 mei 2011 (datum van neerlegging van het verzoekschrift), ofwel het beding betreffende de persoonlijke onderhoudsuitkering in de regelingsakte echtscheiding door onderlinge toestemming van 22 maart 2004 te horen vernietigen op basis van een wilsgebrek.
...